17 March 2011

Niagara Falls, Forår er på vej - isen smelter...........

Ja, ja, jeg ved det godt. Mit indlæg skulle have været lagt ind for længe siden.
Inspireret af Ellen, Hos Mommer, som havde et indlæg om overisning af huse, badebroer osv, ville jeg vise hvor flot det som regel er om vinteren nede omkring vandfaldet, Niagara Falls.
På grund af den konstante "vanddis", som står op fra vandfaldet, bliver alt i nærheden af vandfaldet - gelændere, skilte, træer osv. - belagt med et tykt lag is om vinteren, og det er så utroligt flot på en solskinsdag.
Desværre var jeg for sent på den, for vi havde haft nogle dage med tøvejr, og islaget var forsvundet.
Der er faktisk tre vandfald. Det canadiske "hestesko vandfald", som er 670 m bredt og 57 m højt.
Det amerikanske vandfald og "brudeslør vandfaldet" ligger begge på den amerikanske side af floden, som danner grænse mellem Ontario og staten New York.
De to er i alt ca. 300 m brede og 52 m højt. På grund af de mange klippestykker, som gennem tiden har aflejret sig der, er faldet kun ca 20 m.

I 1759 blev vandstrømmen fra floden ovenfor vandfaldene for første gang brugt til at drive en vandmølle for et savværk, og den første elproduktion startede i 1881, på hvilket tidspunkt det var en turistattraktion med lys i landsbyen Niagara. I dag produceres 25% af al elektricitet brugt i New York og Ontario af kraftværker, som ligger her.
Siden 1950 har USA og Canada haft aftaler om, hvor meget vand de må aflede ovenfor vandfaldene til elproduktion. På begge sider af floden går der kilometerlange kanaler ud til vandreservoirer, som bliver brugt af kraftværker et stykke neden for vandfaldene. I turistsæsonen bliver der afledt mindst vand, og da styrter der 168000 kubikmeter vand over kanten hvert minut!
Der er 500 vandfald i verden, som er højere end Niagara Falls. På grund af kombinationen af højde og vandmængde bliver dette alligevel betragtet som verdens næststørste, næst efter Victoria vandfaldet i Afrika.
Vandet kommer fra fire af de store søer, Lake Michigan, Huron, Superior og Erie, som tilsammen indeholder en femtedel af verdens ferskvand. Fra Lake Erie løber vandet gennem Niagara floden - over vandfaldet - og ud i Lake Ontario, som har afløb via St. Lawrance floden til Atlanterhavet.
Selvfølgeligt er en attraktion som denne blevet udnyttet kommercielt næsten lige siden den blev "opdaget" af en fransk præst Louis Hennepin i 1678.
I dag kan man blandt andet blive sejlet næsten helt ind under det canadiske vandfald på "The Maid of The Mist" bådene, som her ligger på land og venter på foråret.
Der er rigtigt mange flotte attraktioner, som for eksempel Niagara Parks, botanisk have med drivhuse med sommerfugle og kolibrier, Maid of The Mist, tunneler bag vandfaldene osv; men desværre er der også et utal af frygtelige souvenierbutikker, ligesom hotellerne nu har fået lov til, at udvide kapaciteten med flere etager, hvilket jeg synes ødelægger det naturligt smukke ved vandfaldene alt for meget.
Niagara Falls er også navnet på to byer. Den ene Niagara Falls, New York ligger på østsiden af floden i USA, og Niagara Falls, Ontario ligger på vestsiden i Canada. Størstedelen af handelen og trafikken mellem USA og Canada foregår over de tre grænseovergange, Niagara Falls, Fort Erie/Buffalo og Queenston/Lewiston, som alle ligger langs Niagara floden.

6 comments:

 1. Desværre er det ofte sådan det går - altså at turismen tager overhånd. På en måde forstår man det jo godt, da det giver en god indtægt, men synd er det alligevel.
  Niagara Falls kunne jeg bare rigtig meget tænke mig at se, men efter at have læst dit indlæg, vil jeg nok næsten helst se det ved vintertide.
  Det er der nok ikke den store chance for, men man har da lov at drømme :-)

  Tak fordi du tog is-ideen op - det var dejligt at se disse vinterbilleder og den ledsagende tekst :-)

  ReplyDelete
 2. Ellen, der er flot om vinteren; men jeg ville nok anbefale et sommerbesøg alligevel. Dels er det jo skønt med varmt, varmt vejr, og der er ikke mindre flot ved vandfaldet med en særdeles smuk park i området. Hvis drømmen bliver til virkelighed, ved du jo, hvor du kan bo :-)
  Lene

  ReplyDelete
 3. ih hvor flot , det var et af de steder jeg ikke fik set da jeg var i canada tilbage i 1975, hurra for internette så føler man at man alligevel har set en bid af det....

  ReplyDelete
 4. Lene, hvor er der smukt i din verden.
  Coyoterne forstår jeg glimrende, at du godt vil være foruden, kommer de nærmere befolkede områder for at søge efter føde eller er det fordi bestanden vokser, at territoriet udvides?

  Niagara Falls står på listen over steder, som jeg gerne vil se, så mange af naturens kræfter samlet på et sted, det må være dybt fascinerende. Jeg havde egentlig aldrig tænkt på, at det kunne være så smukt om vinteren.
  Engang for år tilbage var et besøg under alvorlig overvejelse, idet en tidligere sviger bor/boede i Ontario, men det blev aldrig til noget. En fortsat god søndag til dig.

  ReplyDelete
 5. Birgitte, det er rigtigt flot - det er da heller ikke for sent at få det at se en dag?
  Lene

  ReplyDelete
 6. Annette, ja der er mange smukke ting i (min) verden. Men er det ikke ofte sådan, at vi betages af vidunderne i andre lande og mere eller mindre overser det, som er lige for?
  Niagara Falls er da en rejse værd, og så er der ikke så langt til Toronto (et par timers kørsel), New York City (3-4 gange så langt), Washington DC (en lang dags kørsel) og mange andre steder med interessante ting at se på. Til gengæld er der jo ingen steder herovre, hvor der er rigtigt gamle, velbevarede bygninger, som i Europa.
  Lene

  ReplyDelete

Tak fordi du kiggede ind! Kommentarer er altid velkomne.