23 September 2011

Sommerfuglenes Konge

En af de sommerfugle som man ofte ser her er Monarch sommerfuglen.
Da jeg forleden så disse to, besluttede jeg at finde ud af lidt mere og så skrive om dem.
Jeg vidste, at denne sommerfugl var noget særligt, blandt andet migrerer de til Mexico og Californien for at overvintre; men jeg vidste ikke ret meget derom.
For de, som måtte være interesserede, er der en hjemmeside - Monarch Butterfly website med et væld af oplysninger.
Det følgende er et lille udsnit af oplysninger taget fra ovennævnte side - billederne er fra haven.
Nogle sommerfugle bevæger sig over større strækninger, men oftest for at finde føde. Monarchen er den eneste sommerfugl i verden, som flyver - hold vejret - op til 4500 km sydpå om efteråret og nordpå igen om foråret!!
De sommerfugle, som starter sommerens liv her hos os, kommer fra Mexico. I februar og marts måned vågner de af deres vinterhi, finder en mage og starter på rejsen til Ontario, hvor de vil lægge deres æg. Og nu går det hurtigt - efter fire dage udklækkes larverne fra æggene, og de begynder at æde.
Jeg har milkweed planter (asclepia, silkeplante) i haven, og sommerfuglen lægger kun sine æg på denne plante.
Efter 2 uger er larven klar til at forpuppes, og efter yderligere 10 dage kommer der en ny, smuk sommerfugl ud af puppen.
Denne sommerfugl vil kun leve i 2-6 uger, den dør efter at have lagt sine æg på silkeplanten.
Hele dette forløb gentager sig nu 
tre gange med den forskel, at den sidste generation, som er "født" i september, ikke dør efter 2-6 uger, men lever i 2-8 måneder! Dens biologi og adfærd er totalt forskellig fra de foregående generationers, og disse sommerfugle samles i store flokke og flyver hele vejen til Mexico. Hvordan de finder vej - ikke alene til Mexicos bjergområder; men endda til de samme træer hvert år - dertil, hvor deres oldeforældre kom fra, er et stort mysterie for videnskaben. Det antages, at de benytter sig af luftstrømme, idet det er påvist at deres fedtdepoter (som skal benyttes både til turen sydpå og turen tilbage) styrkes og ikke, som man skulle tro, svækkes på den lange tur.
Smukke er de.

4 comments:

 1. Tak Mai-Britt, motiverne er jo smukke.

  ReplyDelete
 2. Den er meget smuk, og det er dine billeder også - selv af larven ;-)
  Vi har set en tv-udsendelse om monarken - det er en fascinerende livscyklus, den har.

  ReplyDelete
 3. Tak Ellen, jeg har ikke et "John" camera, men gør mit bedste. Tager mange billeder af samme motiv, udvælger det bedste og skærer til hvis nødvendigt.
  Og ja, naturen er forunderlig.

  ReplyDelete

Tak fordi du kiggede ind! Kommentarer er altid velkomne.