23 December 2011

December - Jul - Vintersolhverv

I dag, den 22. december, har vi årets korteste dag (det plejer at være den 21. - fandt ud af i dag, at i år er det altså den 22.) HURRA så går det atter mod lysere tider. Hvis man ikke fester og holder jul, er vintersolhvervet da noget af det bedste, man kan fejre.

Det er længe siden, at jeg har været på bloggen. At det er hele 2 måneder siden, kommer bag på mig. Der har været mange emner oppe at køre i mit hoved - nu bliver det så lidt af hvert.

Jeg plejer at sige, at julen altid overrasker kommer bag på mig; men det er jo lidt fjollet at sige det, sandheden er vel, at jeg ikke er klar til at komme i julestemning i midten af november, hvor mange herovre starter. Således var jeg den 30. november hos tandlægen. Assistenten, som foretog tandrensningen, spurgte om jeg var klar til jul. Jeg svarede lidt fnysende (jeg hader for øvrigt, når de taler til en og forventer et svar, medens de har begge hænder i min mund) at jeg slet ikke var begyndt at tænke på det endnu. Hun fortalte så, at hun havde ryddet og gjort stedet, hvor julestæet skal stå, rent; men træet var stadig i kassen !! så det måtte hun hellerede få klaret i week-enden. De fleste her har selvfølgeligt et plastik kunstigt juletræ (man kan jo slet ikke se, at det ikke er ægte), nogle med kulørte, ofte blinkende lys på, så hvorfor ikke have glæde af det i et par måneder? Altså for mig at se, hvor er lige forventningens glæde? Juletræet er vel et af højdepunkterne - det var det i hvert fald altid for mig. Billedet her har jeg lånt fra nettet, og det overdriver ikke. Man skal have et tema, når man pynter sit træ. Det kan for eksempel være sol/måne/stjerner, blomster, dyr, sløjfer, ja hvad som helst, og så skal det alt sammen passe sammen farvemæssigt. En top figur skal man da også have.
Selv om vi selv fælder vores træ, har vi haft svært ved at finde et, som ikke er beskåret til ukendelighed i en tæt kegleform. Vi fandt et sted sidste år, hvor de har nogle træer, som passer os, og i år blev det til en pæn blågran, som vi bragte hjem den 11. december.

Så måtte jeg jo i gang med juleforberedelserne, for vi må jo gøre, hvad vi kan, for at holde vores danske traditioner i live.

Rødkålen plejer at blive kogt efter en "almindelig" gammel opskrift; men i år blev jeg fristet af Ellen "Hos Mommer", til at prøve noget andet. Ellen hentede inspiration hos Klidmoster, og fremgangsmåden kan findes på begges blogge. Her skal blot nævnes, at vores rødkål i år blandt andet er tilsat æblemost, balsamico med figen og "vild mælkebøtte vin gele" tilligemed krydderier så som kanel, allehånde og nelliker. Desuden står "biproduktet" rødkålssirup klar i køleskabet "til at runde julens dejlige sovse af med". Det har været i brug, og det gør underværker.

I stedet for tyttebærsyltetøj, laver jeg en tranebærsyltetøj. Her er opskriften på "Killer Cranberry Sauce": Reven skal og saft af en appelsin, 3,5dl sukker og 0.5 tsk finthakket frisk ingefær snurrer i en gryde indtil sukkeret er opløst. 1 liter friske tranebær tilsættes og koger med indtil de sprænges, ca. 5 minutter. Derefter tilsættes 1dl hakkede pecan nødder - og evt. et lille skvæt orangelikør. Smager skønt til den stegte and og ribbenstegen; men også på et stykke brød.
 
Samme dag fik vi også overstået det meste af julebagningen. Brunkagerne er vores favoritter, og jeg fandt sidste år en nem og rigtig god opskrift - og så nogle flade småkager lavet af vanillekransedej.Der blev desuden bagt rugbrød til fryseren og en enkelt leverpostej.

Franskbrød og morgenstykke fik vi i fryseren i dag, efter ribbenstegen var taget ud, så der var plads.


I mandags var det tid til at lave julens rullepølse, som så blev kogt i går - og prøvesmagt i dag. Ahh, bare så god!
Da jeg bad slagteren om at dele flæskesiden i tre, har han skåret det sådan, at slaget blev lidt kort - det er der så ikke noget at gøre ved.  
Vi kan godt købe marinerede sild her; men de smager slet ikke som de gode danske. Fileterne er små, tynde og marinaden er ikke så sød, som vi kan lide dem. Jeg køber nogle polske sildefileter i olie, som jeg selv marinerer. Det er nogle dejlige store østersøsild, og jeg laver både en almindelig marineret sild og kryddersild.  Ja, den røde bliver jo ikke som en rigtig kryddersild, da silden ikke er saltet med krydderier; men de bliver nu ret gode, når jeg tilsætter marinaden lidt hel kanel, nelliker og allehånde.

Prinsessen, ja det kalder jeg Hansen (selv om han er en hanhund), for han opfører sig som en rigtig lille prinsesse. Forleden havde jeg købt en ny seng til Duke, og hvem indtager den, straks efter den er placeret på gulvet? Så Duke må ligge på køkkengulvet - indtil de begge til sidst ligger på nyerhvervelsen.
Kalenderlyset har brændt på overtid de sidste par dage - så det kan blive jul den 24. - og nu er det næsten.........
Hav en rigtig dejlig jul og et skønt nytår 2012.

5 comments:

 1. Jeg er fuldstændig enig med dig ang. alt det med plastictræer og en million forskellige farver, der blinker og glimter. Me not like ;-)
  Alle dine juleforberedelser lyder derimod meget hyggelige og gode. Og meget danske.
  Jeg tror, man bliver endnu mere fokuseret på de danske traditioner, når man bosætter sig i udlandet.

  Den tranebærting er vist dog ikke dansk, men det lyder meget, meget lækkert, så det er noteret her til en gang, jeg finder friske tranebær i en butik.

  Jeg fik søreme lavet en fantastisk god rullepølse i år ;-)

  Du ønskes en rigtig god jul (bagjul) her fra Skandinavien (som man jo helst vil se det som deromme på den anden side af Atlanten) :-)

  ReplyDelete
 2. Som dansker bosat i udlandet er man jo nødt til selv at forberede de specielle danske retter - ja, måske holder vi rigtigt meget fast i de danske traditioner, fordi det er det eneste danske, vi har omkring os.
  Tranebær"sovsen" kan du roligt prøve, den er skøn - også som syltetøj. Godt, at du fik lavet en god rullepølse, vores er også fantastisk.
  Fortsat god jul til dig i det svenske også.

  ReplyDelete
 3. Lene, rigtig godt nytår til dig (vi har vist været omkring det et andet sted, men det kan vel ikke gøres for tit ☺).

  Hvor jeg dog beundrer dig for alt det du har lavet til jul. Men du har fuldtstændig ret, vi udeboende danskere må selv fremstille tingene, hvis vi vil have en dansk jul. Jeg lavede dansk julefrokost til nytårsaften i år og nød, at jeg kunne tage en del ting med fra Danmark i stedet for selv at lave dem, som jeg har gjort andre år.

  Med hensyn til juletræet, så er jeg ikke meget for at indrømme det, men vi har et af plast ☺. Det kommer sig af, at det første år jeg boede hernede, da boede vi på 3. sal (uden elevator) og vi skulle jo selvfølgelig også have et juletræ. Det var også fint nok, lige indtil det øjeblik træet skulle ud. Eneste mulighed var at klippe alle grenene i små stykker så de kunne være i en affaldssæk. Derefter blev det til et kunstigt juletræ ☺. Men pynten, den er som ALTID har været, ikke noget med nyt emne eller farve hvert år, nej den er et stort rodsammen af alle minderne ☺.
  Knus og hav det rigtig godt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kære Annette, tak for din kommentar. Jeg er altså kommet så langt bagud med blogger igen - har det skidt med, at jeg ikke har svaret. Det er altid så dejligt at høre fra dig. Jeg kan godt se, at du ikke behøver at lave helt så meget selv, I bor jo "ikke så langt fra indkøb i Danmark". Julefrokost nytårsaften har jeg aldrig prøvet (endnu); men julefrokost juleaften blev det for nogle år siden, da vi holdt jul i Spanien.
   Joooo, jeg kan da godt forstå det med juletræet - i nogle situationer - men kan altså ikke lide det. Min dejlige veninde i Danmark måtte af andre årsager ty til et kunstigt træ denne jul - og hun kunne bestemt ikke lide min sarkasme.
   Knus herfra

   Delete
 4. Også en forsinket god jul og godt nytår herfra :)


  Hilsen

  Henning
  iphone reparation
  http://www.mobilreparationer.dk/

  ReplyDelete

Tak fordi du kiggede ind! Kommentarer er altid velkomne.