02 April 2012

SAN FRAN, SONOMA OG NAPA VALLEY - afsnit 2

Som optakt til vores vintur så vi, aftenen før vi tog afsted, filmen "Bottle Shock", som er historien om Californiens Chateau Montelenas deltagelse og triumf ved Judgment of Paris vinsmagning i 1976.  Chateauet blev grundlagt allerede i 1882, og noget af dens lange historie kan findes på deres hjemmeside. Det var helt relevant for os at se, hvordan Chardonnayen fra Montelena udkonkurrerede de andre vine ved den berømte vinsmagning i 1976 (4 franske burgogner og 6 californiske chardonnays), hvor de franske dommere var helt sikre på, at den vindende vin var fransk.
Vi havde planlagt at besøge eet vinslot i Sonoma Valley på vores vej til Napa Valley. The Francis Ford Coppola Winery.
For nogle år siden var vi med til en privat vinsmagning på en restaurant, hvor vi smagte nogle vine derfra - og købte en kasse chardonnay, fordi den bare var sååå god, og den blev bedre og bedre med årene.
Stedet var smukt og imponerende, og her fortæller Coppola hvordan Tivoli i København inspirerede ham.
Der er restauranter og et stort poolområde, hvor man kan leje en plads med omklædningsrum, og så ellers slappe af - nyde det med vin til.
Overetagen i en bygning, som rummer restauranter og vinsalg, var helliget udstillinger fra nogle af Coppolas film.

The Godfather var naturligvis godt repræsenteret, med masser af oplysninger om selve indspilningen, filmmemorabilier og Oscars. 
I Napa Valley var det Chateau Montelena, som vi besøgte først. Den gamle hovedbygning, som vi genkendte fra filmen, bød velkommen for enden af stentrappen. Jeg har ikke en fortegnelse over de vine, som vi smagte. Chardonnay og Zinfandel var det, som vi gik mest efter. Ikke alle vinproducenterne producerer det, og desuden var der 4-6 smagsprøver hvert sted med mange flere at vælge imellem, så det blev til mange vine - nogle bedre end andre, selvfølgeligt. 
Vi overnattede i Calistoga, og her besøgte vi den mindste producent Lava Vine. På billedet her ses produktionshallen, og smagsprøverne blev skænket af 2 gæve, og meget afslappede fyre (som til dagligt arbejder med produktionen) bag en disk i et meget lille lokale,hvor møblerne var lavet af stokke fra vintønder. De havde blandt andet en "portvin", som de var meget stolte af. Det var nu rigtigt hyggeligt og meget sjovt at sammenligne med de helt store producenter, som vi også besøgte.
Sterling Vineyards har masseproduktion af vine. Det er bygget på en bakke- eller bjergtop 100 meter oppe, bygningerne designet efter græsk arkitektur, og man bliver hejst op i en gondol, hvilket i sig selv var meget anderledes. Overalt hænger der spansk mos (ved ikke om det hedder sådan på dansk)i lange spøgelsesagtige trævler på buske og træer, som passeres på vejen op, og udsigten er fantastisk.

Vi gik gennem og forbi MANGE produktionshaller med kæmpe ståltanke, og imellem tankene (og også i andre haller) var der utallige egefade stakket tårnhøjt.Et andet, meget bemærkelsesværdigt sted var dette "italienske" vinslot Castello di Amorosa . Ejeren - af italiensk herkomst - besluttede at bygge et vinslot, som de så ud i Italien for 300 år siden. En mærkelig ide synes jeg; men her er der altså gjort et stort stykke arbejde på at kopiere fortiden.
Tro det eller ej - det er virkeligt anstrengende, ud over at være dejligt, at være på vinsmagningstur. Trætte og mætte af indtryk vender vi tilbage til San Francisco. Idet vi nærmer os The Golden Gate Bridge er tågen på vej ind fra havet.

4 comments:

 1. Tivoli er tydeligt med harlekinternene - sjovt at lige det har inspireret ham.
  Er det ikke, fordi der ikke er meget i USA, der er ældre end 200 år, at man er så ivrige for at kopiere det gamle Europa? De er jo villige til at rive franske slotte ned sten for sten for at genopbygge dem. Penge er ikke noget problem, men den hvide mands historie er ikke særlig lang derovre.
  Californiske vine er rigtig gode, men desværre næsten ikke til at betale i Danmark, synes jeg.

  Fantastisk billede af gusen, der nærmer sig Golden Gate broen.

  PS: Undskyld, jeg har været så længe om at kommentere. Mine feeds var smuttet i overgangstiden fra gammel til ny pc, men nu er du på igen :-)

  ReplyDelete
 2. Ellen, det skal du bestemt ikke undskylde - tak for din kommentar, tidlig eller sen!
  Måske er det fordi USA, Canada er nye lande, at det gamle Europa kopieres. En anden grund kan være, at mange indvandrere her vil opføre noget, som de kender fra deres gamle land, måske? Vinslottet var meget troværdigt gennemført. For eksempel lavede de murstenene på samme måde, som man gjorde for flere hundrede år siden i Italien.
  Vi er også meget glade for de Californiske vine - og her koster de ikke helt så meget.
  Havgusen var jeg rigtig meget betaget af og tog mange billeder.

  ReplyDelete
 3. Kære Lene, utrolig flot billede af Golden Gate i havgusen, det er meget betagende. Jeg kom pludselig til at tænke på, om den amerikanske havgus er lige så kold, som den er ved Vesterhavet?

  Tak for en dejlig rundtur til de forskellige vinslotte. Jeg ved ikke helt hvorfor, men vi ender altid med vine fra andre lande end lige præcis Californien, det er måske en stor fejl ☺. I fremtiden vil jeg prøve at holde lidt udkig efter dem. Kan du nu have det rigtig godt.

  ReplyDelete
 4. Kære Annette,
  Hvor dejligt a thøre fra dig igen. Jeg har ikke selv været så meget på bloggen i et stykke tid; men de sidste par gange har jeg tænkt på dig, og savnet dine indlæg. Håber at det går dig godt.
  Af de californiske vine kan vi specielt godt lide deres Chardonnays og Zinfandels så prøv nogle af dem, hvis du "falder" over dem engang. Jo, havgusen i San Francisco gør det rigtigt koldt og klamt.
  Hav det selv rigtigt godt derovre!
  Lene

  ReplyDelete

Tak fordi du kiggede ind! Kommentarer er altid velkomne.